Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Problémy české justice? Předsedkyně Soudcovské unie vyjmenovala ty nejpalčivější

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Mikulov - Dnešního shromáždění Soudcovské unie v Mikulově na Břeclavsku se účastní také její předsedkyně Daniela Zemanová. Mezi letité problémy justice v tuzemsku zařadila výběr soudců a funkcionářů, odměňování odborného personálu a stav procesních předpisů.

"Soudnictví neprochází žádným kritickým obdobím, ale některé dlouhodobě zanedbávané potíže přetrvávají," uvedla dále Zemanová.

Po revizi předpisů, zejména trestního řádu a občanského soudního řádu, soudci volají léta. "Ze soudního řízení se stává technický sled úkonů, u něhož se často zaměňuje prostředek s účelem," uvedla Zemanová.

Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) se na revizi předpisů pracuje. "Nenapíšou se za týden, a kdyby se napsaly, tak to není dobrý nápad je přimout," uvedl.

Prezidentka unie se vyslovila také pro navýšení prostředků určených k odměňování administrativních a odborných pracovníků soudů. Pelikán reagoval slovy, že platy se postupně zvyšují, od roku 2010 stouply z 80 na 90 procent průměrné mzdy v Česku.

Zemanová dále zdůraznila důležitost výběru soudců. "Úroveň a kvalitu soudnictví budou vždy určovat pouze lidé, nepomohou nám dobré právní předpisy, pohodlné budovy ani špičková technika," uvedla.

Zemanová upozornila také na dílčí nedostatky v ministerské instrukci, která upravuje výběr soudních funkcionářů. Podle předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala by natolik závažnou problematiku neměla řešit jen instrukce, ale přímo zákon o soudech a soudcích.

Témata:  justice Robert Pelikán soudnictví

Aktuálně se děje

17. května 2024 8:57

Internet žije atentátem na Fica. EK tlačí na sociální sítě

Evropská komise vyzvala ve čtvrtek největší digitální platformy včetně Facebooku či TikToku, aby bojovaly proti jakýmkoli šířícím se dezinformacím založeným na záběrech ze středeční střelby na slovenského premiéra Roberta Fica. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.