Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senátorské kluby nechtějí ve vedení Štěcha, ČSSD ho navzdory kritice nevymění

Milan Štěch, předseda Senátu ČR
Milan Štěch, předseda Senátu ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Senátorské kluby KDU-ČSL a Starostů s nezávislými daly včera jasně najevo, že už nechtějí v čele horní komory Milana Štěcha. Ten přesto nadále trvá na tom, že zůstane kandidátem ČSSD.

Senátorské kluby KDU-ČSL a Starostů ve čtvrtek oznámily, že sice respektují právo ČSSD jako nejsilnější frakce v Senátu obsadit funkci jeho předsedy, ale znovuzvolení Štěcha nepodpoří. Důvodem je pročínské prohlášení, které bylo podle mnohých politiků servilní.

"Na funkci předsedy Senátu budeme nominovat Milana Štěcha. Je za ním 20 let práce v Senátu a věřím, že bude zvolen. Také náš klub bude dohodu ctít a většinově podpoří kandidáty ostatních stran," uvedl dnes předseda senátor ČSSD Petr Vícha. Dodržení dohod a hlasy pro Štěcha za svou frakci přislíbil předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera.

Prozatím ústní dohoda o obsazení funkcí ve vedení a výborech horní komory má být podepsána v úterý 15. listopadu.

Počítá s tím, že ČSSD obsadí kromě předsedy také jedno ze čtyř křesel místopředsedů Senátu. Ve funkci by tak měl pokračovat sociální demokrat Ivo Bárek, stejně jako Miluše Horská (za Nestraníky) z klubu lidovců. Dalšími místopředsedy mají být Kubera a Jiří Šesták (za STAN) z klubu Starostů.

Témata:  Milan Štěch Senát Parlamentu České republiky Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy