Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidskoprávní organizace kritizuje Orbána a EU. Budapešť zprávu smetla

Viktor Orbán
Viktor Orbán
Foto: kremlin.ru

Budapešť - Podle dnešního vyjádření Mezinárodní federace pro lidská práva (FIDH) maďarská vláda premiéra Viktora Orbána od svého nástupu k moci před šesti lety "neustále útočí" na právní stát. Část viny ale nese také EU, která jen nečinně přihlíží.

FIDH uvádí, že nová maďarská ústava a další zákony schválené od roku 2010 značně zvýšily Orbánovu výkonnou moc a "ohrozily demokratické zásady, právní stát a rovněž lidská práva" v zemi.

"Tyto útoky podkopávají demokracii v Maďarsku, ale také základní hodnoty Evropské unie," uvedl generální tajemník FIDH Dan Van Raemdonck v souvislosti se zveřejněnou zprávou, která má 84 stran. "Pokud nebude nic podniknuto, bude zpochybněn celý projekt Evropské unie jako společenství hodnot," dodal.

Maďarská vláda ale výtky rozhodně odmítá. Prohlašuje, že opětné demokratické zvolení Orbána, hospodářské úspěchy a rozhodnutí zastavit "masovou ilegální migraci musejí být respektovány. "Maďarská vláda chrání bezpečnost, zájmy a práva Maďarů, i když se to některým mezinárodním organizacím, které samy sebe nazývají ochránci práv, nelíbí," dodala maďarská diplomacie.

Témata:  Maďarsko Viktor Orbán lidská práva

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy