Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud už zřejmě rozhodl ve sporu o veverskou madonu

Nejvyšší soud České republiky
Nejvyšší soud České republiky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Nejvyšší soud (NS) už patrně rozhodl o dovolání Národní galerie ve sporu o Madonu z Veveří, vzácný gotický obraz. Justiční databáze InfoSoud vykazuje vyřízení věci k 3. listopadu, zjistila dnes ČTK.

Jak soud s dovoláním naložil, ale zůstane ještě několik týdnů tajemstvím. Nejprve totiž musí poslat rozhodnutí a spis k soudu prvního stupně, který pak informuje účastníky řízení. V této fázi NS svá rozhodnutí nekomentuje.

Obraz byl desítky let součástí expozice Národní galerie v Praze, avšak v rámci církevních restitucí na něj vznesla nárok římskokatolická farnost Veverská Bítýška. Obvodní soud pro Prahu 1 i Městský soud v Praze rozhodly ve prospěch farnosti.

Církev se rozhodla vystavit obraz v Diecézním muzeu v Brně, v polovině března se tak stal ozdobou expozice Vita Christi. Dovolání galerie čekalo u NS na rozhodnutí od konce letošního února.

Malba je datována před rokem 1350 a připisována malíři z okruhu Mistra vyšebrodského oltáře.

Témata:  Nejvyšší soud obraz Madony z Veveří

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy