Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO stále posiluje. ČSSD ztrácí voliče, ukázal průzkum

Třetí celostátní sněm hnutí ANO
Třetí celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Aktuálně nejsilnější vedoucí hnutí ANO v posledních třech měsících stále posiluje a získává důvěru voličů napříč politickým spektrem. Hnutí ANO se tak nyní těší přízni 26,9% voličů, což je zároveň nejlepší výsledek od sněmovních voleb v roce 2012. Ukázal to průzkum agentury SANEP.

Druhá ČSSD, která by aktuálně získala podporu 16,4% voličů naopak poslední tři měsíce své voliče ztrácí. K výraznějšímu posilování voličské důvěry u hnutí ANO může docházet jak v důsledku předvolebního klání před krajskými volbami, tak zejména po krajských volbách, ale i v důsledku celkové politické situace, která prohlubuje voličský marast, který byl zřejmý i z výsledků krajských voleb. K hnutí ANO se tak přiklání jak pravicoví tak i levicoví voliči, kteří nenacházejí dostatečné uspokojení v rámci svých dosavadně preferovaných politických uskupení.

V opačném gardu to platí u ČSSD, kde opadnutí voličské podpory může souviset neuspokojením voličské poptávky po silné vůdčí osobnosti, ale i s absencí dostatečně silných a motivujících idejí, s nimiž by se sociálnědemokratičtí voliči ztotožnili. O tom, že onou ideou není ani „proti babišovské", ale ani „proti zemanovské" téma je zřejmé jak z oslabující ČSSD, tak i z nikterak zvyšujícímu se zájmu o pravicové subjekty.

Ideová a osobnostní vyprahlost je ostatně zásadním problémem celé domácí politické scény, na což zcela jasně poukázaly právě výsledky nedávných krajských voleb. Na tomto patologickém symptomu domácí politiky a politiků pak sbírá body vedle hnutí ANO i SPD, která by s aktuálním ziskem 5,7 procentního bodu usedla v Poslanecké sněmovně PČR.

Třetí nejsilnější stranou zůstává stále KSČM, která znamenala v rámci třech měsíců mírný pokles na aktuální hodnotu 12,7 procentního bodu.

Čtvrtou nejsilnější stranou by se i aktuálně stala s podporou 11,8% voličů ODS, k níž se velmi pomalu vrací konzervativní pravicoví voliči. Pátou stranou, která by aktuálně překročila pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, by byla TOP 09 s podporou 6,3% voličů. Poslední stranou, která by aktuálně získala poslanecká křesla je KDU-ČSL, která se nyní těší přízni 6% voličů.

Jiná politická strana či hnutí by aktuálně nepřekročila pětiprocentní hranici. Pod pětiprocentní hranicí by v listopadu skončila se ziskem 3,8% hlasů Česká pirátská strana. SZ a STAN by shodně získaly 2,6% hlasů. Úsvit-NK má pak aktuální podporu 1,2% voličů.

Témata:  volební preference průzkumy volby Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy