Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi patří ve střední Evropě k nejspokojenějším, ukázala studie

Lidé
Lidé
Foto: Pixabay

Praha - Agenura STEM na dnešní konferenci Česko: Jak jsme na tom? prezentovalo výsledky nové studie. Vyplývá z ní, že Češi jsou s kvalitou života v podstatě spokojeni a že patří k nejspokojenějším ve střední Evropě.

Ve srovnání se státy V4 jsou Češi se životem spokojeni obdobně jako Poláci. Míra spokojenosti roste. "Česká republika je také pozoruhodně blízko tomu, čím žije a jak to prožívá bývalá NDR. Ta podobnost je až překvapivě těsná," poznamenal ředitel agentury STEM Pavel Fischer.

Vůbec nejlépe ze 160 hodnocených zemí celého světa se ČR umístila v míře osobní bezpečnosti. Jde o ukazatel, který zahrnuje sebevražednost, úroveň násilných trestných činů i obecné kriminality, počet obětí dopravních nehod i politický teror. "Například teroristické činy v okolí tak relativně posílily postavení ČR," poznamenal Fischer.

Po více než čtvrt století od pádu komunistického režimu považovali autoři studie za zarážející, že lidé věří tomu, že konexe a známosti jsou pro úspěch důležitější než vlastní zásluhy, schopnosti a výkonnost.

Také proto si autoři studie vybrali tento aspekt jako jedno z témat roku. Chtějí také obrátit pozornost k postavení seniorů. Existuje totiž společenská shoda napříč generacemi, že v ČR není zajištěn dostatečně vysoký důchod.

Jako třetí sledované téma vyčlenili autoři studie přístup k duševně nemocným. Vzhledem k vysokým nákladům na péči o tyto pacienty považují za potřebné pracovat na včasném zachytávání případů a umožnit odbornou péči přímo v terénu.

Poradkyně ministryně práce a sociálních věcí Klára Laurenčíková, která zastoupila ministryni Michaelu Marksovou (ČSSD), uznala, že stále existuje velké množství bariér a nerovností pro zranitelné skupiny obyvatel.

Témata:  Češi průzkumy lidé

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy