reklama

Tržby za vlastní výrobky a služby podniku za první tři čtvrtletí klesly o 16 procent na 8,13 miliardy korun. Těžba dřeva zůstala na úrovni šesti milionů metrů krychlových.

Za snížením zisku a výnosů je také to, že se zpracovává větší množství nahodilé těžby, například vinou kůrovcové kalamity. "To mimo jiné znamená jinou strukturu dřeva, těží se více souší, víc nekvalitního materiálu. Lze říci, že loni byly vyšší a kvalitnější těžby a současně i vyšší ceny dřeva," uvedl tento týden v Právu generální ředitel podniku Daniel Szórád.

Aktuálně Lesy ČR řeší třímiliardový lesnický tendr na léta 2017 až 2021. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže podniku předběžným opatřením zakázal u dvou ze tří částí tendru uzavírat smlouvy. Lesy ČR podaly odvolání.

Lesy ČR loni vytvořily čistý zisk 5,4 miliardy korun po rekordních 6,8 miliardy korun v roce 2014. Mimořádně vysoký zisk roku 2014 byl výsledkem rozpuštění rezerv ve výši zhruba dvou miliard korun. Letos Lesy ČR předpokládají, že by měly státu ze svých zisků a volných peněz odvést 5,6 miliardy korun.