Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek se zastal Dienstbiera? Hloupý a dětinský Zeman, postsovětská gubernie...

Jiří Dienstbier /ČSSD/, ministr bez portfeje
Jiří Dienstbier /ČSSD/, ministr bez portfeje
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr pro lidská práva a rovné příležitosti Jiří Dienstbier je jedním z členů sociální demokracie, který opustí vládu. Nejen že odejde z postu šéfa resortu, ale nesetká se s ním ani prezident Miloš Zeman. To pobouřilo lídra TOP 09 Miroslava Kalouska.

"Předseda vlády Bohuslav Sobotka oznámil výměnu dvou ministrů za ČSSD. To je evidentně krok předsedy sociální demokracie, který řeší vnitrostranickou politiku, nikoli však opatření předsedy vlády, které zlepšuje činnost celého kabinetu," uvedl už dříve Kalousek na sociální síti.

Nyní podotkl, že prezident Zeman Dienstbiera nepříjme, aby mu poděkoval za práci ve vládě ČR. "Nezastávám se Jiřího Dienstbiera, jeho politika je mi cizí. Trvám však na dodržování tradic civilizované země. Kdyby se stejně hloupě a dětinsky jako Miloš Zeman choval panovník libovolné monarchie v EU, vyhlásil by mu lid republiku. Republiku, ne postsovětskou gubernii," dodal.

"Já mám sice lidsky rád Jiřího Dienstbiera, ale problém byl ve srozumitelnosti jeho politiky vůči většině našich voličů. A tady si myslím, že potřebujeme jednodušší a srozumitelnější komunikaci i v té oblasti lidských práv, protože v legislativě už se věcí mnoho dělat nebude," vysvětloval premiér Bohuslav Sobotka důvody výměny v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Sám Dienstbier tvrdí, že někteří pražští členové tlačili na jeho odvolání a nabízeli jako protiplnění to, že pomohou s prosazením některých věcí, jako jsou volební řády. "Také proběhlo jednání s nějakými jihomoravskými sociálními demokraty, že by se třeba nemusel stavět protikandidát předsedovi na sjezdu," uvedl Dienstbier při příchodu na zasedání předsednictva ČSSD, na kterém později Sobotka oznámil svoje rozhodnutí.

Témata:  Jiří ml. Dienstbier Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy