Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stěhování křesťanských uprchlíků z hostelu do bytů se přerušilo. Co se stalo?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Miroslav Makovička z nadačního fondu Generace 21 dnes oznámil, že bylo pozastaveno stěhování 16 iráckých křesťanských uprchlíků z hostelu v centru Brna do městských bytů.

Celkem 24 iráckých křesťanů přicestovalo do Brna 19. února. Osm z nich minulý týden kvůli stesku po rodné vlasti odjelo zpět do Iráku. Podle Makovičky skupina, která se vrátila, komunikuje se zbytkem v Brně. "Jsou sice v utečeneckém táboře, ale v bezpečné oblasti," poznamenal Makovička.

Zbylá skupina se musí do čtvrtku vystěhovat z hostelu, fond jim na krátkou dobu zajistí hotel.

Generace 21, která do ČR s pověřením vlády zajišťovala přesun iráckých křesťanů obávajících se o život, získala od města Brna dva byty a jeden zajistila ze soukromé sféry. "Byty od města jsou moc krásné, ale nebyl tam nábytek. Měli jsme v plánu je vybavit, ale museli jsme to stopnout, protože nevíme, co se bude dít dál," uvedl Makovička. To je důvod, proč se Iráčané nemohou do bytů přestěhovat a musejí jít do dalšího hotelu, protože hostel byl zajištěný od jejich příjezdu v půli února do 14. dubna.

Důvodem zastavení přesunu je váhání křesťanských uprchlíků, zda udělali dobře, že přijeli do České republiky. "Možná měli jiná očekávání a třeba něco špatně pochopili nebo jim někdo něco slíbil. My nechceme hovořit o jejich vnitřních zápasech, ale pravda je taková, že jsme kvůli jejich váhání nemohli uskutečnit přesun do bytů," dodal Makovička.

Podle něj se musí skupina v krátké době rozhodnout, co bude následovat, protože Generace 21 nebude moct dlouho hotel jako náhradní ubytování platit. Podle Makovičky rozhodne o časovém úseku ústředí nadačního fondu, sám však odhaduje, že to nepřekročí dva týdny.

Témata:  uprchlíci Brno hotely

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy