Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Verdikt nad Čechem v Súdánu by mohl padnout už dnes

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/
Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/
Foto: Facebook

Praha - Verdikt nad českým občanem Petrem Jaškem, který byl zadržen loni v prosinci v Súdánu a spolu s trojicí Afričanů čelí obvinění z protistátní činnosti, by mohl být vynesen již dnes. ČTK to řekl europoslanec Tomáš Zdechovský, který případ sleduje.

O datu 14. listopadu ho prý informovaly nejrůznější humanitární organizace, súdánská ambasáda ho ale nepotvrdila. Čechovi podle některých informací hrozí až trest smrti.

"Jeho situace je opravdu vážná, ale nikoli neřešitelná. Ve své rezoluci ze 4. října se za Petra Jaška postavil i Evropský parlament jako celek," uvedl Zdechovský. "V případě křesťanky Meriam Ishagové to výrazně pomohlo a jasně se ukázalo, že mezinárodní tlak na Súdán zvenčí rozhodně má smysl. Žena původně odsouzená k smrti byla propuštěná a mohla vycestovat ze země," dodal český europoslanec za KDU-ČSL.

Podle humanitárních organizací je Petr Jašek ve velmi špatném psychickém a zdravotním stavu. Zdechovský byl o víkendu v kontaktu s jeho rodinou. Nyní se v dopisech obrátil rovněž na súdánského velvyslance v ČR, ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka a rovněž na šéfku unijní diplomacie Federiku Mogheriniovou.

"Vzhledem k tomu, jak vypadají súdánské věznice, strávit tam byť jen rok by pro něj mohlo mít nezvratné důsledky," prohlásil Zdechovský. "Je popřeno jeho právo na demokratický proces. Alespoň by mělo být zajištěno, aby k němu měli přístup lékaři a rodina," dodal.

Servery, které se případu Petra Jaška věnují, tvrdí, že čtveřici hrozí až trest smrti, avšak česká velvyslankyně v Egyptě Veronika Kuchyňová Šmigolová, jejíž úřad má Súdán na starosti, to nepotvrdila. Proces s ním začal v srpnu.

Témata:  Petr Jašek Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Súdán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy