Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Súdán propustil vězněného Čecha Jaška, přijede se Zaorálkem

Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Foto: Reprofoto YouTube

Chartúm/Praha - Súdánský prezident Umar Bašír nařídil propuštění Čecha Petra Jaška, který byl v zemi odsouzen k mnohaletému trestu vězení.

Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na súdánského ministra zahraničí. Mluvčí českého ministerstva zahraničních věcí Irena Valentová ČTK potvrdila, že Jašek přiletí do ČR ještě dnes večer s českou delegací.

Ministr zahraničí ČR Lubomír Zaorálek se dnes vydal do Súdánu vyjednávat o Jaškově propuštění poté, co byl Čech podle ministerstva zahraničí v lednu odsouzen k 20 letům vězení. AFP s odkazem na Jaškova advokáta uvádí 24 let.

"Letadlo přistane na letišti ve Kbelích. Mělo by se tak stát dnes mezi 23:00 a půlnocí," sdělila mluvčí Valentová. Po příletu by měl následovat briefing přímo na letišti.

Jašek byl súdánskými úřady obviněn z protistátní činnosti včetně špionáže. Zadržen byl předloni, když byl podle české diplomacie na misionářské výpravě s cílem pomáhat místním křesťanům.

Témata:  Petr Jašek Lubomír Zaorálek Jižní Súdán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy