Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do kauzy souzeného Čecha v Súdánu se vložila šéfka unijní diplomacie

Donald Tusk, Herman Van Rompuy a Federica Mogherini
Donald Tusk, Herman Van Rompuy a Federica Mogherini
Foto: European Union

Brusel - Proces s Čechem Petrem Jaškem v Súdánu sledují i lídři EU. Šéfka unijní diplomacie Frederika Mogheriniová v dopise českým europoslancům zdůraznila, že ochrana lidských a občanských práv je pro EU prioritou ve vztazích se Súdánem.

Jašek byl v Súdánu zadržen loni, podle české diplomacie byl na misionářské výpravě. Súdánské úřady však proti Jaškovi vznesly obvinění ze sedmi přečinů, mezi nimiž byla špionáž a další činnost proti státu. Není jasné, jak vysoký trest mu hrozí.

Šéfka unijní diplomacie s odvoláním na Jaškovy advokáty uvedla, že Súdánci nedávno přestali hovořit o obvinění ze špionáže. "To může naznačovat, že se případ vyvíjí dobrým směrem," uvedla Mogheriniová v dopise.

Sdělila také, že vyslanec EU v Súdánu nedávno projednal Jaškův případ se súdánským prezidentem Umarem Bašírem. Ten mu řekl, že se jedná o složitý případ, do kterého vláda v průběhu procesu nehodlá zasahovat. Avšak podle Mogheriniové ujistil, že "po vydání rozsudku se s českými úřady najde řešení".

Podle mluvčí europoslance Tomáše Zdechovského zapojení Mogheriniové svitla v případu další naděje.

Témata:  Petr Jašek Federica Mogherini Súdán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.