Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zkušenosti ze Súdánu Jaška neodradily, plánuje další africkou misi

Nigérie
Nigérie
Foto: UNHCR

Kladno - Petr Jašek, který strávil 14,5 měsíce v súdánských věznicích se i po této trpké zkušenosti do Afriky vrátí. Jeho další cesta by mohla vést do Nigérie.

"Do Afriky určitě jezdit budu, protože ji mám na starosti pro tu naši organizaci. A z toho důvodu to je víceméně otázka času, kdy se tam vrátím. Budu mít teď nějakou dobu na takovou delší dovolenou na rekonvalescenci, ale budu už v kontaktu se svými spolupracovníky a těším se zase na tu práci," uvedl Jašek, dlouholetý pracovník organizace Hlas mučedníků.

Súdánské úřady Jaška vinily z protistátní činnosti včetně špionáže. Zadržen byl předloni, když byl podle české diplomacie na misionářské výpravě s cílem pomáhat místním křesťanům.

Soud mu vyměřil dvě desítky let ve vězení, nakonec mu ale údajně udělil milost súdánský prezident a nařídil jeho propuštění. Misionář tomu však příliš nevěří. "Já osobně pochybuji, zda prezident vůbec něco podepisoval," uvedl Jašek s poukazem na to, že v Súdánu se vše odehrává pod taktovkou tajné služby.

Podle misionáře je v Africe nyní nejhorší situace na severu Nigérie, kde jsou křesťané každý den pronásledováni, mučeni, zabíjeni a vyháněni ze svých domovů. "Tam určitě bude mířit moje první cesta," řekl Jašek při dnešním setkání se členy církve bratrské v kladenském Domě techniky. Na dotaz, zda by se po poslední zkušenosti vrátil i do Súdánu, uvedl, že pokud by to bylo možné a nutné, tak určitě ano.

Témata:  Petr Jašek Nigérie Súdán

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy