Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna odmítá kvůli chlebíčkům platit DPH

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Finanční úřad v říjnu zaregistroval Kancelář Poslanecké sněmovny mezi plátce daně z přidané hodnoty, a to kvůli gastronomickým službám. Kancelář se proti rozhodnutí odvolala.

O zařazení Sněmovny mezi plátce daně z přidané hodnoty se zasadil ministr financí Andrej Babiš (ANO). "Poslanecká sněmovna je nově registrována k DPH. Chlebíčky budou dražší. Doufám, že poslanci nebudou navrhovat zvýšení platů," napsal ministr před časem na sociální síti.

Registrace k dani platí zpětně, od roku 2013. Ceny se ve sněmovních gastronomických provozech zvýšily jen málo.

Kancelář Sněmovny tvrdí, že není takzvanou povinnou osobou, a poukazuje i na své zvláštní postavení. "Není subjektem, jehož základní činností by byla soustavná a samostatná ekonomická činnost za účelem zisku, nevykonává svojí činnost v oblasti veřejné nebo státní správy ani není organizační složkou státu," uvedl ředitel sněmovního tiskového odboru Roman Žamboch.

Státnímu rozpočtu navíc nevznikla podle něho žádná škoda. Základem konečné ceny je nákupní cena včetně DPH, kterou odvádějí prodejci státu. K nákupním cenám se navíc připočítává přirážka, například u výroby hlavních teplých jídel je to 120 procent. Celá tržba se odvádí do státního rozpočtu.

"Kancelář Poslanecké sněmovny odvádí fakticky například u hotových teplých jídel, což činí významnou část tržeb v gastronomických zařízeních, do státního rozpočtu vyšší částky, než které by případně odváděla u DPH ve výši 21 procent," uvedl Žamboch.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky DPH Andrej Babiš

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

VIDEO: Ukrajinci zaútočili v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy