Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tejc se pustil do Šabatové kvůli novele o ombudsmanovi

Jeroným Tejc (ČSSD)
Jeroným Tejc (ČSSD)
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Předseda sněmovního ústavně-právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD) dnes kritizoval Annu Šabatovou. Některé její kroky prý zavinily nejistý osud vládní novely o rozšíření pravomocí ombudsmana. Předloha je ve Sněmovně po opakovaném druhém čtení a stále není jasné, v jaké podobě ji poslanci případně schválí.

"Pokud veřejný ochránce práv není zakotven jako ústavní instituce, je chybné, aby získával pravomoc například podávat návrhy Ústavnímu soudu na zrušení právních předpisů," řekl Martin Plíšek z TOP 09, který je členem výboru.

Tejc soudí, že na "téměř zhavarování" normy má podíl i angažmá Šabatové v testu ochoty severočeských realitních kanceláří zprostředkovat pronájmy bytů Romům a v takzvané šátkové aféře, když kritizovala vnitřní řád jedné ze škol, která zakázala muslimské šátky.

Poměrně dlouho bez projednání v úvodním kole leží ve Sněmovně Dienstbierovy návrhy ústavních změn například ohledně pravomocí prezidenta a ústavní zákon o zavedení celostátního referenda. Koalice by se na jejich podobě musela shodnout aspoň s částí opozice kvůli nutnosti získat třípětinovou většinu v obou parlamentních komorách. "Ani od stran vládní koalice není vidět vůle k jejich zařazení na program," podotkl Plíšek.

U ústavních změn by se podle Tejce širší shoda zřejmě našla, je ale podle něho otázkou, zda by úpravy ústavy měl mít kabinet v posledním roce vládnutí za prioritu. Za záležitost, jež se nemusela řešit vládním návrhem, Tejc označil normu, která má umožnit osvojení partnerova biologického dítěte v homosexuálních párech. V dolní komoře je totiž obdobná poslanecká novela.

Témata:  Jeroným Tejc Anna Šabatová ombudsman

Aktuálně se děje

16. května 2024 16:53

Pellegrini navštívil Fica v nemocnici. Jeho stav je prý vážný

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy