Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komentátor se rozjel. Téma? ČSSD

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) svým spolustraníkům poslal dopis, ve kterém psal, že vymění některé „unavené“ ministry svého kabinetu. A jak řekl, tak také udělal – z vlády vyhodil ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka a ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera. Nahradí je ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík a poslanec Jan Chvojka. Má taková rošáda necelý rok před volbami smysl? Na to odpovídá komentátor Ivan Hoffman.

Komentátor Deníku Hoffman se domnívá, že to není špatný krok. „Sice to zní asi pro ČSSD blbě, ale změna ministrů není nelogická," uvedl pro Český rozhlas Dvojku. Poukazuje na to, že Ludvík je ekonom a ne lékař, navíc šéf pražské organizace sociálních demokratů. „Má tu výhodu, že přichází zevnitř a má od resortu jistý odstup, který až dosud neměl téměř žádný ministr zdravotnictví," vysvětluje komentátor. I proto podle něj nový šéf zdravotnictví má šanci uspět.

Jinak je to prý ale u Chvojky. Hoffman připomíná, že do sněmovny se lidovec dostal díky kroužkování z jinak nevolitelného místa. „Tady nešlo o jeho jméno. Tady šlo jen o to obětovat Jiřího Dienstbiera," domnívá se komentátor.

Politika je podle Hoffmana sice drsná, premiér ale v tomto případě prý nemá čisté svědomí. „Premiér Sobotka ale může mít po tomto kroku problém podívat se do zrcadla," říká komentátor i proto, že Dienstbier vždy patřil k lidem, kteří Sobotku podpořili v těžkých časech. Třeba v případě takzvaného lánského puče.. „Dnes ho ale drsně hází přes palubu," poukazuje.

A proč se stal Dienstbier personou non grata? Za vším je prý jeho nechuť k prezidentovi Miloše Zemanovi. V politice podle komentátora hrají osobní animozity pořád obrovskou roli. Zlepšení vztahů s hlavou státu by podle něj mohlo Sobotku udržet v čele strany, které stále padají preference.

Sám Sobotka přitom tvrdí, že Dienstbiera odvolal z vlády, protože jeho politika v oblasti lidských práv byla nesrozumitelná většině voličů sociální demokracie. „Já mám sice lidsky rád Jiřího Dienstbiera, ale problém byl ve srozumitelnosti jeho politiky vůči většině našich voličů. A tady si myslím, že potřebujeme jednodušší a srozumitelnější komunikaci i v té oblasti lidských práv, protože v legislativě už se věcí mnoho dělat nebude," uvedl Sobotka v Otázkách Václava Moravce.

Sám Dienstbier prý má ale zprávy o tom, že je to trochu jinak. „Mám věrohodné informace, že někteří pražští členové tlačili na mé odvolání a nabízeli jako protiplnění to, že pomohou s prosazením některých věcí, jako jsou volební řády, a také že proběhlo jednání s nějakými jihomoravskými sociálními demokraty, že by se třeba nemusel stavět protikandidát předsedovi na sjezdu," uvedl před několika dny končící ministr pro lidská práva.

Témata:  Jiří ml. Dienstbier Bohuslav Sobotka Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy