Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Otevřelo se uprchlické zařízení v Balkové, čítá 45 migrantů

Uprchlické zařízení Vyšní Lhoty
Uprchlické zařízení Vyšní Lhoty
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Plzeň - Podle informací Mladé fronty Dnes bylo v pondělí do záchytného střediska pro běžence v Balkové na severním Plzeňsku převezeno prvních 45 migrantů. Areál někdejší školy v přírodě je tak nyní nejvytíženějším podobným zařízením v Česku.

Ministerstvo vnitra je tam převezlo z bývalé severočeské věznice v Drahonicích, která dočasně sloužila uprchlíkům, ale bude ji vracet Vězeňské službě.

Kiril Christov ze Správy ubytovacích zařízení ministerstva vnitra uvedl, že Balkovou zprovoznili v pondělí. "V Balkové je k dispozici 200 lůžek. Zařízení bude sloužit k ubytování zajištěných samostatných mužů. Areál nebudou moci opouštět," uvedl.

Běženci jsou nově v budovách v hlubokém údolí uprostřed lesů poblíž Chyše na hranici Karlovarského a Plzeňského kraje. Na místě je klid. Nejméně dvoumetrový plot je pod neustálým dohledem kamer.

Balková je nyní nejvytíženějším zařízením pro běžence v republice. V Bělé pod Bezdězem je k dispozici 246 lůžek, obsazených jich v úterý bylo jen devět. Ve Vyšních Lhotách je deset běženců, může jich tam být až 544. Drahonice už jsou prázdné, bylo v nich 240 míst.

Témata:  uprchlíci uprchlické tábory Ministerstvo vnitra České republiky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:34

Macron varuje před Ruskem: Dnešní Evropa je smrtelná. Může zemřít

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy