Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká televize rozvířila vody: Hanobili jsme Zemana, kde se máme hlásit?

Česká televize
Česká televize
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Návrh skupiny šesti desítek poslanců vrátit do trestního zákona čin veřejného hanobení prezidenta pod sankcí až ročního vězení vyvolal bouřlivé reakce nejen mezi politiky, ale i mezi dalšími osobnostmi českého veřejného života. Někteří se dokonce dobrovolně přiznávají, že tento „trestný čin“ už spáchali.

„Dobrovolně se přiznávám k hanobení hlav státu. Mám se někam hlásit?" napsala na Twitteru česká televizní novinářka Nora Friedrichová, kterou lidé znají především z pořadu 168 hodin. „A to oni ti nepíšou? Mně jo, že mě prý brzo vyhodí...." přisadila si další novinářka – tentokrát z redakce sportu ČT - Darina Vymětalíková. „Píšou, že se na mě vaří voda, ale to asi v zákoně nebude," dodala k tomu Friedrichová.

A k novinářkám se přidal i další prcovník ČT Jaromír Bosák. „Zázraky se fakt dějí...To si takhle lehnu do postele v Čechách a druhý den se v té samé probudím v Thajsku..." povzdechl si na sociálních sítích sportovní komentátor. „Přemítám, jestli by byl za urážku prezidenta považován i eventuální výrok, že je hlava státu chytrá jako poslanec Ondráček..." rozvíjel dál svoje myšlenky.

„Nehanobí náhodou úřad a DŮSTOJNOST prezidenta ČR Miloš Zeman, když pro Radiožurnál v živém interview vykládal "kunda sem, kunda tam"?" nebral si servítky novinář iDnesu Josef Kopecký.

„Nevím, kdo ho tam nechal, ale našel jsem v kanceláři obraz pana prezidenta. Radši jsem ho hned dal na půdu, aby na něj nesraly mouchy..." parafrázoval známou scénu ze Švejka politolog Jiří Pehe.

„Já si stejně myslím, že těch 64 poslanců, kteří navrhují tresty za hanobení prezidenta, jsou ZTOHOVEN," nadhodil novinář a spisovatel Jaroslav Kmenta.

„Občané! Počkáme, až nám schválí zákaz hanobení funkce prezidenta! A pak tohle individuum kolektivně nahlásíme! Co říkáte, občané?" napsal na Twitter komentátor Alexander Mitrofanov. K textu přiložil video Miloše Zemana, jak vrávorá u korunovačních klenotů.

Občané! Počkáme, až nám schválí zákaz hanobení funkce prezidenta! A pak tohle individuum kolektivně nahlásíme! Co říkáte, občané? pic.twitter.com/5YCE1MlFg2

— Alexandr Mitrofanov (@AlexandrMitrofa) 15. listopadu 2016

 

Legraci na účet Hradu si už v souvislosti s návrhem dělali i někteří politici. „Je ve vlastním zájmu M. Zemana, aby se to nikdy neschválilo. On sám by byl v konfliktu se zákonem minimálně jednou týdně," napsal na Twitteru předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Těm, kteří návrh podepsali, dodal: „stačí jednodušší definice - všichni komunisté napříč politickým spektrem."

„Averze části poslanců vůči prezidentovu tiskovému mluvčímu musí být opravdu značná, když kvůli němu dokonce navrhují speciální zákon," vtipkoval europoslanec ODS Jan Zahradil.

„Hanobení prezidenta republiky? Už to vypadalo, že výročí 17.11. prožijeme bez osoby či duchu presidenta Zemana. Tudíž v klidu a důstojně..." komentoval návrh europoslanec TOP 09 Luděk Nyedermaier.

Témata:  prezident ČR Miloš Zeman Česká televize

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy