Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čtvrteční svátek se obchodů nedotkne. Víte, kdy zavřou příště?

Nákupy a obchodní řetězce, ilustrační fotografie
Nákupy a obchodní řetězce, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - O státních svátcích mají být obchody zavřené. Neplatí to ale pro všechny svátky. Zatímco 28. října bylo nemožné si v obchodech nakoupit, 17. listopadu zákaz prodeje neplatí.

Zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který začal platit letos v říjnu, stále vyvolává diskuze. Podle něj musejí mít obchody zavřeno o sedmi státních svátcích, a sice na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince, na Štědrý den smějí mít otevřeno jen do 12:00.

Zákaz se však nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích.

Řada lidí je však zmatená a očekávala, že obchody zavřou i 17. listopadu. To se ale nestane a příštím svátkem, kdy musejí mít obchody ze zákona zavřeno, tak jsou až Vánoce. Většina nákupních center bude mít stejně jako 28. října otevřeno. Zavřeny budou jen prodejny nad 200 metrů čtverečních. 

Témata:  obchody 17. listopadu

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy