Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úsvit ustupuje od podpory tresty za hanobení prezidenta

Volební sjezd hnutí Úsvit - Národní demokracie (Praha, 8.8.2015)
Volební sjezd hnutí Úsvit - Národní demokracie (Praha, 8.8.2015)
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Poslanci hnutí Úsvit - Národní koalice ustoupili od podpory návrhu na obnovení trestného činu hanobení prezidenta. ČTK to dnes řekl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

Pod návrh se podepsalo přes šest desítek zákonodárců, kromě Úsvitu zejména z vládních stran ČSSD a ANO a opoziční KSČM. I část poslanců ANO a ČSSD již oznámila, že své podpisy pod návrhem vezme zpět.

Úsvitu vadí, že by za hanobení prezidenta hrozilo vězení. Chtějí připravit vlastní návrh na zanesení hanobení státních symbolů do trestního zákoníku.

"Hrozba odnětí svobody bez specifikace, za co, je nepřijatelná," řekl k návrhu trestů za hanobení prezidenta Černoch. Novela podle něj původně cílila na postih hanobení symbolů státu, vlajky či prezidentské standarty, a hanobení mělo být jen přestupkem. Pak se ale prý návrh příliš změnil. "Tenhle zákon už je o něčem jiném," dodal.

"Respektujeme svobodu slova, a proto pro nás možnost odnětí svobody představuje příliš tvrdý postih," sdělil Úsvit v tiskové zprávě. Hnutí chce ale dále prosazovat postihy hanobení státních symbolů, podle Černocha bude Úsvit pracovat na vlastním návrhu.

Témata:  Úsvit - Národní koalice prezident ČR

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy