Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dnes je světový den hlasu, různé kliniky nabízí vyšetření zdarma

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - Málokdo by se dokázal bez hlasu domluvit nebo dokonce pracovat. I přesto se o něj dobře nestaráme, za varovný signál často nepovažujeme ani chrapot. Právě to chce změnit Světový den hlasu, v rámci něhož různé kliniky nabízí vyšetření zdarma.

Problémy s hlasivkami nemají jen zpěváci a učitelé, chrapotem nebo úplnou ztrátou hlasu už trpěl zřejmě každý z nás. Jenže potíže s hlasem mohou být projevem rakoviny hrtanu, refluxní choroby žaludku nebo infekce.

Pokud váš chrapot, škrábání v krku nebo potíže při polykání trvají déle než tři týdny, měli byste určitě navštívit specialistu. V rámci Světového dne hlasu, který připadá každoročně na polovinu dubna, se dnes můžete laryngology či foniatry nechat vyšetřit zdarma.

Do osvětové akce se zapojilo hlavně Hlasové centrum v Praze, kde budou odborníci na zájemce čekat od 8 do 17 hodin. Preventivní vyšetření v rámci Dne hlasu nabízí také nemocnice v Havlíčkově Brodě, Pardubicích nebo fakultní nemocnice v Ostravě.

Pro své hlasivky však můžete něco udělat i sami, s každým chrapotem nemusíte hned běžet za odborníkem. Přečtěte si, co dělat, abyste měli zdravý a znělý hlas.

Chrapot nepodceňujte

Pokud chraptíte, hlasivky nejsou v pořádku a potřebují léčit. Může to být známka infekce nebo namožení hlasu, ale také vážnější nemoci. Zkuste své hlasivky nepřemáhat a svůj hlas používejte méně. Trvá-li váš chrapot déle než tři týdny, měli byste navštívit praktického lékaře nebo specialistu. Původ svého chrapotu můžete zjistit také zde.

Pozor na sucho v krku

Dostatek tekutin je důležitý i pro váš hlas, měli byste pít hlavně čistou vodu. Naopak alkohol a kofein sliznici vysušují a zvyšují tak nebezpečí poškození hlasivek. Sucho v krku pak způsobuje chrapot nebo se nám kvůli němu hůře polyká.

Dechová cvičení a správné držení těla

V oblasti krku dochází k rezonanci hlasu, kterou ovlivňuje i správné držení těla. Není náhoda, že když zvednete hlavu, zníte většinou přesvědčivěji a důvěryhodněji. Poloha hlavy totiž určuje i hlas, jakým budete mluvit. Také pravidelná dechová cvičení mají blahodárný vliv na vaše hlasivky, zocelují totiž svaly potřebné při tvorbě hlasu.

Hlas nepřemáhejte

V některých klubech a barech hraje hudba opravdu nahlas a vy musíte při konverzaci silně zvýšit hlas, aby vás kamarádi vůbec slyšeli. To lidským hlasivkám vůbec neprospívá, přemáháním se mohou i nenávratně poškodit.

Nekuřte

Nejen že kouřením dráždíte své hlasivky, také silně zvyšujete riziko rakoviny hlasivek a hrtanu. Projevuje se jen bolestí v krku a chrapotem, proto není lehké zákeřnou nemoc zachytit v zárodku.

Témata:  zdraví život lékaři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy