Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obvinění podali stížnost kvůli kauze 14 zmanipulovaných IT zakázek

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Olomouc - Obvinění v kauze 14 údajně zmanipulovaných veřejných zakázek na informační systémy podali podle žalobce stížnosti proti usnesení o zahájení trestního stíhání.

Rozhodne o nich Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ), řekl dnes ČTK státní zástupce Martin Brzobohatý. NSZ už do případu jednou zasáhlo. Na základě předchozích stížností část stíhání letos v březnu zrušilo. V kauze je nyní obviněno 27 lidí a dvě firmy. Případ se týká tendrů Integrovaného operačního programu ministerstva vnitra, hodnota zakázek činí několik set milionů korun.

"Obvinění si podali stížnost, bude o nich rozhodovat Nejvyšší státní zastupitelství. Je to poměrně složitá věc, oprávněným osobám byla z tohoto důvodu dána poměrně dlouhá lhůta na odůvodnění stížností. Na Nejvyšší státní zastupitelství to budu posílat zřejmě na přelomu měsíce," řekl dnes ČTK žalobce olomouckého vrchního státního zastupitelství Brzobohatý.

Případ se vyšetřuje dva roky. Žalobci nejprve v kauze v druhé polovině loňského roku obvinili 20 lidí a osm firem, firmy a deset z obviněných lidí vinili z účasti na organizované zločinecké skupině. Na základě jejich stížností však do kauzy zasáhlo letos v březnu NSZ. Zcela zrušilo trestní stíhání všech osmi firem a tří obviněných fyzických osob. Částečně zrušeno bylo trestní stíhání deseti obviněných a zcela zamítnuty byly stížnosti u sedmi obviněných, řekl tehdy ČTK mluvčí NSZ Petr Malý.

 

Témata:  veřejné zakázky Olomouc Ministerstvo vnitra České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy