Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak hospodaří české domácnosti? Velmi bohatá je jen jedna ze sta

Peníze CZK, ilustrační fotografie
Peníze CZK, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Z říjnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vyplývá, že polovina českých domácností vychází se svými současnými příjmy snadno. Naopak druhá polovina domácností jen s obtížemi. Každý čtvrtý Čech se pak v loňském roce dostal do tíživé finanční situace. Příjem většiny domácností už spíše nebo úplně neumožňuje spořit, podporovat děti a rodiče, pravidelně trávit dovolenou v zahraničí či nakupovat luxusní zboží.

„Spíše snadno", nebo „spíše obtížně" s příjmy vychází podle průzkumu asi třetina domácností. Šest procent dotázaných má pocit, že se svými příjmy vychází „velmi obtížně", zatímco „velmi snadno" jen tři procenta dotázaných.

Ve velmi obtížné finanční situaci se podle CVVM v průběhu minulého roku ocitlo 26 procent respondentů. Naopak 69 procent lidí tuto zkušenost nemá. Už od roku 2012 klesá podíl lidí, kteří takovou situaci zažili, a letos to bylo nejméně za celé období zjišťování, tedy od roku 2002. Nejčastěji tíživou finanční situaci v posledním roce zažili nezaměstnaní a lidé pracující v nekvalifikovaných dělnických profesích, méně často pak nepracující důchodci, studenti, zaměstnanci a kvalifikovaní dělníci.

Tři z pěti lidí hodnotí svou domácnost slovy „ani chudá, ani bohatá", čtvrtina Čechů ji považuje za „spíše chudou" a čtyři procenta jako „velmi chudou". Bohatých domácností je podle vlastního hodnocení necelá jedna desetina, „velmi bohatá" jen přibližně každá stá.

Oproti loňsku se názory veřejnosti zásadně nezměnily, nicméně o dva procentní body pokleslo zastoupení těch, kteří s příjmy podle svého hodnocení vycházejí „velmi obtížně".

Příjem 92 procent domácností stačí na základní potřeby, jako je jídlo či oblečení, 77 procent respondentů uvedlo, že mají dost prostředků i na úhradu zdravotní péče, léků a zdravotních pomůcek, což naopak představuje problém pro 19 procent dotázaných.

S financováním koníčků a zájmů členů rodiny nemá problém 62 procent Čechů, zatímco více než třetina lidí na tyto věcí nemá dostatek peněz. Bezmála polovina oslovených uvádí, že příjem jejich domácností dostačuje i na nákup zdravějších nebo kvalitnějších potravin, přičemž však stejná část tvrdí opak.

Témata:  Češi finance CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy