Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na jmenování profesorem je navrženo 55 akademiků

Ministerstvo školství
Ministerstvo školství
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Na jmenování profesorem je podle informací ČTK navrženo dalších 55 lidí. Jde o návrhy, které vědecké rady univerzit předložily ministryni školství Kateřině Valachové (ČSSD) do 15. července.

Ve středu by tyto návrhy měla schvalovat vláda. Profesory nakonec jmenuje prezident. Prezident Miloš Zeman se však tomu na jaře roku 2015 vzepřel, když odmítl podepsat jmenovací dekrety tří navržených kandidátů.

Mezi 55 navrženými kandidáty je deset žen. Největší zastoupení mají tradičně lékaři, mezi nimiž je například známý porodník z pražské porodnice u Apolináře Antonín Pařízek. Nejvíce kandidátů navrhly Univerzita Karlova a Univerzita Palackého v Olomouci.

Navzdory schválení vládou se jmenování profesorem loni na jaře nedočkali Ivan Ošťádal a Jiří Fajt z Univerzity Karlovy a Jan Eichler navržený Vysokou školou ekonomickou. Prezident odmítnutí podpisu zdůvodnil prohřešky z minulosti. Všichni se proti jednání hlavy státu bránili žalobou, ale Eichler ji později stáhl.

 

Témata:  vysoké školy vláda Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy