Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ludvík chce omezit růst spoluúčasti pacientů. Podpořil protikuřácký zákon

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Budoucí ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) se dnes sešel s prezidentem Milošem Zemanem. Po jednání uvedl, že se chce ve funkci zaměřit na to, aby zamezil růstu spoluúčasti pacientů. Podporuje také takzvaný protikuřácký zákon.

Za prioritu považuje Ludvík zachování lékařské péče, která je dostupná pro všechny bez ohledu na jejich finanční situaci. "Přijdete k lékaři a máte jistotu, že ať jste docent nebo zedník, dostanete úplně stejnou péči. To musí zůstat," zdůraznil Ludvík.

"Pod mým vedením bude ministerstvo zdravotnictvím ministerstvem pacientů. Musím zamezit tomu, aby plíživě vzrůstala ekonomická spoluúčast pacientů. První se musí vymést černá zákoutí, která tam jsou," řekl.

Zákon o hospicové péči je podle budoucího ministra jedna z norem, které velmi chybí. "Je to velmi rozumná norma, kterou budu tlačit," řekl. Vyjádřil přesvědčení, že se zákon podaří do voleb na podzim příštího roku schválit.

Budoucí ministr také prohlásil, že musí projít protikuřácký zákon, jímž se nyní zabývá Sněmovna. "To je zákon proti kouření, kouření je zlozvyk. Je to klasifikovaná nemoc," uvedl.

Je také přesvědčen o tom, že převzetí úřadu po dosavadním ministru Svatoplukovi Němečkovi (ČSSD) bude bezproblémové. "Nepředpokládám, že by naše komunikace jakkoli vázla," řekl Ludvík.

Témata:  Miloslav Ludvík zdravotnictví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy