reklama

 Sobotka to řekl po dnešní bilanční schůzce, na které vedle plánů do budoucna s ministrem hovořili i o jeho dosavadní činnosti v čele úřadu.

Sobotka po setkání s Jurečkou novinářům řekl, že ministerstvo pod jeho vedením na rozdíl od minulosti postupuje koncepčně a stejně jako vláda pružně reaguje na problémy zemědělců. Pochválil ho i za to, že se systematicky věnuje otázce kvality a označování potravin a resort se začal zabývat debatou nad dopady klimatických změn a sucha. Ocenil i úspory ve výdajích na informační technologie.

Jurečka by se měl zaměřit na výplaty podpor zemědělcům a zelenou naftu. Vratku části spotřební daně z nafty by nově měli dostávat i zemědělci v živočišné výrobě. Dosud na ni měli nárok jen zemědělci v rostlinné výrobě. Novelu v polovině října podpořili poslanci, odkud zamířila k senátorům.

Další prioritou je vinařský zákon, na kterém se podle Sobotky udělalo hodně práce. "Je potřeba, abychom v rámci koalice zajistili, že snaha nepřijde vniveč," řekl Sobotka. Jurečkovi připadá novela po změnách ve Sněmovně v některých případech příliš tvrdá a bude se snažit, aby ji Senát zmírnil. Premiér se s Jurečkou dohodl, že své připomínky předloží k projednání koaliční radě.