Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Herman jako nový Havel? Zeman ho podcenil, tvrdí americký komentátor

Daniel Herman
Daniel Herman
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha – Kauza kolem vyznamenání pro Jiřího Bradyho pomalu utichá. Prezident Miloš Zeman se přesto netají tím, že by měl jeho synovec a lidovecký ministr Daniel Herman odejít. Americký novinář a komentátor Erik Best se zamýšlí nad tím, jestli neudělala hlava státu v tomto případě chybu.

Ke kauze kolem tibetského duchovního dalajlámy, Bradyho a Hermana toho bylo napsáno a řečeno už hodně. Best se ve svém pravidelném komentáři na serveru FS Final Word zabývá tím, zda Hrad v tomto případě nezvolil špatnou taktiku.¨„Udělal Miloš Zeman taktickou chybu, když popřel, že by minulý měsíc využil státní vyznamenání pro Jiřího Bradyho k nátlaku na Daniela Hermana, aby se oficiálně nesetkával s dalajlamou? Pochodil by u voličů lépe, kdyby to prostě přiznal? Zkuste se nad tím pokud možno zamyslet, přičemž nechte stranou otázky morálky a integrity, které v politice stejně nehrají velkou roli," vybízí novinář občany.

Podle něj kauza hlavě státu neprospěla. „Když Zeman upřel vyznamenání Hermanovu 88letému strýci, jeho reputace u voličů evidentně utrpěla, i když je příliš brzy na to říct, do jaké míry. Zemanova taktická chyba - pokud to byla chyba - vzešla zřejmě z toho, že si dostatečně včas neuvědomil Hermanův postranní motiv," domnívá se Best.

A co že to Herman podle něj chtěl? „Ve snaze stát se reinkarnací Václava Havla, byl odhodlaný ukázat, jak se dělají párky. Zeman mohl postupovat takticky a říct: 'Herman chtěl pro svého strýce vyznamenání a já s tím souhlasil. Je pravda, že jsem si to rozmyslel, protože porušil svoji část dohody. Herman si myslí, že je Havel, ale zachoval se jako had'," dodává komentátor.

Témata:  Erik Best Miloš Zeman Daniel Herman

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy