Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Marksová zuří. Nechápe, proč Středočeský kraj zrušil studentské jízdné

Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Nové vedení Středočeského kraje v čele s ANO se rozhodlo zrušit vyplácení nákladů na jízdné žákům. Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) je takové rozhodnutí ostudné.

O tom, že Středočeský kraj přestane hradit žákovské jízdné a proplácet poplatky za návštěvu pohotovosti, rozhodli v úterý noví radní kraje. Koalice ANO, STAN, ODS a tří zastupitelů za TOP 09 tak zrušila praxi zavedenou za někdejší vlády ČSSD. "Kraj tu není od toho, aby vyplácel sociální dávky," uvedla nová hejtmanka Jaroslava Jermanová.

"Chudoba zasahuje rodiny s dětmi, ne všechno může zajistit stát, část takové podpory leží na krajích a obcích," reagovala dnes ministryně. Připomněla, že v některých zemích jsou školní autobusy zcela zdarma a zajíždějí do hůře dostupných míst. "Ačkoli je v Česku formálně zaručeno bezplatné školní zdělání, rodiče nesou řadu nákladů, jízdné je jedním z nich," dodala Marsková.

Předchozí vedení kraje plánovalo vyčlenit na žákovské jízdné v rozpočtu na příští rok 40 milionů korun. Projekt byl spuštěn od školního roku 2009/2010 a celkově dosud kraj vyplatil 385 milionů korun a vyhověl 155.700 žádostem. Dalších 4000 žádostí zbývá k vypořádání.

Témata:  Michaela Marksová-Tominová Středočeský kraj Jaroslava Jermanová

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy