Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Západ chce zachránit svět, zničí ho to, varuje Robejšek

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Německá kancléřka Angela Merkelová ví, jak chutná moc, a proto neví, kdy přestat. Tvrdí to politolog Petr Robejšek s tím, že západ není zodpovědný za neštěstí celého světa, když ale zkusí vládnout, tak zanikne.

"Merkelová ví, jak chutná moc, a proto neví, kdy přestat. To je její hlavní problém, ačkoli vím, že se vždy snažila vyhnout tomu, aby skončila jako Helmut Kohl, tak mnohé nasvědčuje tomu, že tak skončí,“ tvrdí v pořadu Události, komentáře Robejšek.

Podle publicisty Jaroslava Šonky Merkelová velmi dobře připravovala svou politickou pozici tím, že během svých posledních volebních period byla schopná odstranit všechny kariéristické dorostence ze svojí strany. "Zatím toho tolik špatného neudělala, myslím, že to je dobře," domnívá se.

"Ukázala nám dobrou dekádu, jak vládne, a já osobně si myslím, že by bylo na místě, aby teď vládl někdo jiný a úplně jinak,“ pokračoval politolog," tvrdí Robejšek a dodal: "Vymyká se tomu, co národ chce, co si myslí, jaké má cíle a jak se mají splňovat. To je politika, která je odsouzená k zániku. První indikátor byl brexit, druhý Trump, třetí francouzské volby, které přijdou."

Šonka ale v pořadu Události, komentáře podotkl, že postoje, které Merkelová zastává, jsou správné. "V této citlivé době je problematické vůbec nějak vládnout, a hlavně na rozdíl od Česka tak, aby to mělo nějakou časovou stabilitu a neříkalo se každý den něco jiného a vedoucí činitelé neskončili u bonmotů, protože ty nic neřeší,“ tvrdí.

Podle Robejška je někdy potřeba jednat, například zavřít hranice před migrační vlnou. Merkelová ale prý řešení odkládá, protože je nepohodlné. Připomněl kromě uprchlické krize i Řecko. "Západ tu není od toho, aby spasil celý svět, když to zkusí, tak zajde sám,“ varuje politolog.

Témata:  Petr Robejšek Angela Merkelová Německo

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy