Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak se bránit lžím na internetu? Vědci varují před podléháním nepravdám

sociální sítě
sociální sítě
Foto: Pixabay

Brno - Propaganda 21. století je sofistikovanější a záludnější než ta z dob 20. století. Často se totiž dle politologů nesnaží publikum přesvědčit, ale jen znejistit, otřást jeho jistotami a důvěrou v systém. Velkou roli při jejím šíření hraje internet.

Metody propagandy dnes popisovali politologové a vysokoškolští studenti středoškolákům v sále brněnského kina Scala. Zdůraznili důležitost kritického myšlení a ověřování informací.

Současná propaganda podle politologů zahrnuje šíření konspiračních teorií, lží, zmanipulovaných informací. Je jiná než za světových válek, případně za války studené. Cílem je publikum znejistit, přivést ho do apatického stavu, kdy už nevěří ničemu. Některé propagandistické jistoty ale stále platí. "Propaganda je vždy postavena na vině, někoho obviňuje, je tam nějaký nepřítel," řekla středoškolákům politoložka Petra Vejvodová.

Reakce publika byly různé, studenti se ptali na ruskou i čínskou propagandu, zazněly i hlasy, že se ve školách nevěnuje dost pozornosti mediální gramotnosti. "Mladí lidé u nás v Česku nemají skoro žádné kritické myšlení," řekla jedna ze středoškolaček.

V záplavě informací člověk snadno utone, pamatuje si je déle než jejich zdroje, a po čase tak může přijmout jako fakta i polopravdy či výmysly. "Nevěřte všemu, co je na internetu," nabádal odborník na politický marketing a propagandu Miloš Gregor.

Besedy tvoří součást projektu Zvolsi.info, který vznikl na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity. Jeho cílem je podpora mediální a informační gramotnosti.

Témata:  internet média studenti

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy