Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrozba IS a konflikt v Donbasu. Co na tyto události říkají Češi?

Příznivci Islámského státu
Příznivci Islámského státu
Foto: vice.com

Praha - V říjnu letošního roku zařadilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) do svého výzkumu několik otázek týkajících se tzv. Islámského státu.

O vývoj situace v souvislosti s IS se v říjnu zajímala asi třípětinová většina (59 %) občanů ČR, když na položenou otázku 20 % dotázaných odpovědělo „rozhodně ano" a dalších 39 % „spíše ano". Dvě pětiny (40 %) dotázaných se naopak o vývoj nezajímaly, přičemž 30 % „spíše ne" a 10 % „rozhodně ne". Zbývající 1 % dotázaných uvedlo, že neví. V porovnání s posledním srovnatelným výzkumem ze září letošního roku deklarovaný zájem o vývoj situace v souvislosti s aktivitami tzv. Islámského státu nedoznal změn, uvedl soc.cas.cz.

O aktivity IS se více zajímají muži než ženy a zájem sílí s rostoucím věkem (nižší je u dotázaných do 29 let a zejména mezi teenagery), zvyšujícím se vzděláním a především s rostoucím zájmem o politiku obecně i konkrétně, pokud jde o různé mezinárodní události a problémy (uprchlíci, Ukrajina, prezidentské volby v USA, smlouvy TTIP a CETA). Vyšší zájem rovněž projevují lidé s politicky vyhraněnou orientací, ať již levicovou nebo pravicovou.

Velká většina české veřejnosti vnímá aktivity Islámského státu jako hrozbu, a to zejména pro evropskou bezpečnost (92 % celkem, v tom 65 % „rozhodně ano") a mír ve světě (89 % celkem, v tom 65 % „rozhodně ano"), ale jen v o něco menší míře i pro bezpečnost České republiky (79 % celkem, v tom 50 % „rozhodně ano").

Ačkoli i v případě uprchlíků se velká většina dotázaných přiklání k tomu, že to je hrozbou pro evropskou bezpečnost (90 % celkem, v tom 55 % „rozhodně ano") a zhruba tři čtvrtiny vývoj situace okolo uprchlíků vidí i jako hrozbu pro mír ve světě (77 %, v tom 47 % „rozhodně ano") a bezpečnost ČR (76 %, v tom 44 % „rozhodně ano"), v porovnání s tzv. Islámským státem je zde pocit hrozby poněkud méně intenzivní a častý.

Také u situace na Ukrajině se většina přiklání k tomu, že to je hrozbou pro evropskou bezpečnost (57 %, v tom 20 % „rozhodně ano") a bezmála polovina občanů vnímá tamní vývoj jako hrozbu i pro mír ve světě (49 %, v tom 19 % rozhodně ano") a pro bezpečnost České republiky (48 %, v tom 17 % „rozhodně ano"), oproti tzv. Islámskému státu i vývoji situace okolo uprchlíků je vnímání hrozby v tomto případě již výrazně slabší.

O vývoj situace na Ukrajině se v říjnu zajímala podle vlastního vyjádření necelá třetina (31 %) občanů ČR, když na položenou otázku 6 % dotázaných odpovědělo „rozhodně ano" a dalších 25 % „spíše ano".

Témata:  Islámský stát Ukrajinská krize průzkumy

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy