Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na český trh se dostaly jedovaté sušené ryby, mohou obsahovat botulotoxin

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Státní veterinární správa (SVS) dnes informovala, že se na český trh dostalo z Německa 54 kilogramů sušených solených ryb druhu plotice obecná, výrobky mohou obsahovat botulotoxiny. Tento jed může způsobit ochrnutí svalů až smrt.

Potraviny, které měly směřovat k devíti prodejcům ruských specialit, se stahují z trhu. Čeští veterináři dostali varování prostřednictvím evropského systému RASFF od německých dozorových orgánů.

"Podle informací z Německa se měly u tamního konzumenta výrobku projevit příznaky otravy botulotoxinem. Analýza vzorků ukázala přítomnost genů pro tvorbu botulotoxinu typu E. Momentálně probíhá podrobnější testování," sdělil mluvčí veterinářů Petr Pejchal.

Jde o výrobky označené jako Sušené plotice o složení Rutilus rutilus, sůl. Distributorem byl Monolith Süd GmbH, Ohmstr. 7, 71083 Herrenberg. Možná závadné šarže mají minimální dobu trvanlivosti do 6. a 20. listopadu letošního roku, dále pak do 1. a 29. ledna příštího roku a do 22. února 2017. "Spotřebitelům, kteří by ještě měli výrobek doma, doporučujeme vrácení v místě prodeje," dodal Pejchal.

Témata:  státní veterinární správa potraviny ryby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy