Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČR a Německo začnou pomáhat migrantům v Jordánsku

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha - Česko a Německo začnou společně pomáhat uprchlíkům v Jordánsku, aby zlepšily jejich životní situaci a omezily tak důvody pro jejich cestu do Evropy. V rámci strategického dialogu mezi Českem a Německem se na tom dnes v Praze shodli poradce premiéra Bohuslava Sobotky Vladimír Špidla (oba ČSSD) a náměstek německého ministra zahraničí Michael Roth.

Spolupráce při pomoci přímo na Blízkém východě je podle nich jedním z opatření, která mohou přispět k řešení migrační krize.

"Nechceme bojovat s uprchlíky, ale s příčinami jejich útěku. Chceme k tomu také konkrétně přispět prostřednictvím společného projektu v Jordánsku," řekl Roth novinářům. Připomněl, že největší počet uprchlíků v současné době nepřijala Evropská unie, ale země jako Jordánsko, Libanon nebo Turecko. Země EU by se podle něj měly snažit tyto země stabilizovat.

"Dohodli jsme se na společném projektu v Jordánsku, který začínáme okamžitě připravovat," řekl Špidla. Podle něj projekt poslouží ke zlepšení životních podmínek v některém z uprchlických táborů, které jsou pod správou Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Jordánsko je podle něj stát, kde má pomoc velký smysl. "Je to součást řešení syrské krize a obě naše země mají v této zemi docela dobré zkušenosti a kontakty. Bude to z hlediska času a účinnosti nejúčinnější," řekl.

Špidla a Roth dnes také podepsali memorandum o česko-německé spolupráci v oblasti migrace a integrace uprchlíků. V memorandu se obě strany shodují, že uprchlickou krizi lze dlouhodobě vyřešit jen tím, že se pomoc dostanme lidem přímo v zemích, odkud utíkají. 

Témata:  uprchlíci Vladimír Špidla Německo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy