reklama

"Jestliže lidé budou lépe rozumět, co pro ně věda udělala v minulosti a udělá v budoucnosti, tak budou spíše volit politiky, kteří jsou ochotni do ní investovat," soudí," prozradil Michl v pořadu Interview ČT24.

Podle vědce je nejdůležitějším úkolem vědy přesvědčit politiky, že vyřešení zásadních problémů, jimž lidstvo čelí, se bez ní neobejde. To si ale prý politici neuvědomují a vědce nerespektují.

Proto uvedl jako negativní příklady českého exprezidenta Václava Klause a nově zvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa, jejichž názory na klimatické změny jsou v rozporu s poznatky vědecké komunity.

"V České republice byl prezident, který psal knihy o tom, že klimatická změna je v podstatě jenom záminka pro vědce, aby mohli psát více proposalů a dostali víc peněz na výzkum. V Americe je jedna ze dvou důležitých politických stran toho názoru, že klimatická změna je výmysl pošetilých vědců," podotkl Michl.

Trump v lidský podíl na globálním oteplování nevěří a stejný přístup zastává k samotnému oteplování. V kampani ho označoval za fámu, která ekonomicky poškozuje Spojené státy.

Odmítl proto pařížskou dohodu o snížení emisí a ve svém ekonomickém programu počítá s rozvojem těžby ropy a podporou uhelných dolů a elektráren.

Zdroj z Trumpova okolí ostatně agentuře Reuters potvrdil, že Trump chce po svém uvedení do funkce hlavy státu odstoupit od Pařížské dohody. "Bylo unáhlené schvalovat dohodu před prezidentskými volbami," uvedla agentura Reuters s odkazem na anonymní zdroj.