reklama

Prohlášení připravené ministerstvem zahraničí se odvolává na česko-čínské strategické partnerství a konstatuje, že nedávné schůzky některých českých politiků včetně vládních lidovců s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou "nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky".

"Prohlášení samotné nemá v sobě vlastně nic jiného než potvrzení formulací, které už byly deklarované v minulosti. Tady se mluvilo o servilitě, pro mě to bylo spíš dát najevo, že držíme slovo," prohlásil dnes Zaorálek v Senátu při debatě o české zahraniční politice vůči Číně.

Podle předsedy senátorského klubu Starostů Jana Horníka by vztahy měly být založeny na vzájemném respektu. "Tolerance není o podlejzání," řekl Horník.

Senátoři za ČSSD by mohli podpořit usnesení, které k pročínskému prohlášení čtyř ústavních činitelů, navrhli jejich kolegové za KDU-ČSL a hnutí Starostové a nezávislí (STAN).

K debatě o pročínském prohlášení, pod které se podepsal i předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), je předložen také návrh usnesení z dílny ODS. Od prohlášení se distancuje a říká, že šlo o vyjádření osobního názoru Štěcha, a ne o názor celého Senátu.

"Podle mého názoru návrh starostů a KDU-ČSL je vyvážený a já osobně budu prosazovat, abychom jej přijali a schválili," uvedl místopředseda klubu Radko Martínek (ČSSD).

Lidovci a senátoři za STAN v usnesení připomínají, že Senát v minulosti pověřil všechny své představitele, aby při mezinárodních jednáních aktivně vystupovali na obranu lidských práv obyvatel Číny a Tibetu. Zároveň vyzývá vládu, aby respektovala koncepci zahraniční politiky z loňského roku a své programové prohlášení, v kterém se zavazuje usilovat při zahraniční politice o co nejširší shodu a spolupráci s prezidentem republiky a Parlamentem ČR.