Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD stáhla zákony o vzdělávání sester a kastraci

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovna se zatím nebude zabývat změnami ve vzdělávání zdravotních sester.

Druhé čtení vládní předlohy bylo původně plánováno na příští úterý, dolní komora ji na návrh předsedy poslanců ČSSD Romana Sklenáka z programu vyřadila. Stejně naložila s novelou o specifických zdravotních službách, jež by mimo jiné snížila hranici věku pacienta, u něhož by bylo možné za zákonem stanovených podmínek provést kastraci.

Zdravotní sestry by podle novely nepotřebovaly vysokoškolské vzdělání, stačila by jim střední zdravotnická škola a rok vyšší odborné školy. Sklenák stažení z programu prosadil, ač zdravotnický výbor doporučil předlohu s některými úpravami schválit. Podle serveru Aktuálně.cz ho o to požádal nový ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová ČTK řekla, že ministr chtěl novelu přesunout na lednovou schůzi, aby o ní mohl sám diskutovat s poslanci. Vedení resortu se ujal ve středu.

Ludvíkův předchůdce Svatopluk Němeček (ČSSD) si od změn sliboval stabilizaci a zkvalitnění systému kvalifikačního vzdělávání zejména ošetřovatelských profesí všeobecné, dětské a praktické sestry. K cílům novely patří i snazší návrat zdravotnických pracovníků, kteří byli dlouhodoběji mimo obor, zpět do zdravotnictví.

Témata:  zdravotnictví Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Miloslav Ludvík

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy