reklama

O návrhu na vazbu musí soud rozhodnout do 24 hodin. ČTK to dnes ráno řekla Zadehova advokátka Alena Kojzarová. Podle ní bude vazební jednání dnes ve 13:00. Vyjádření soudu se ČTK zatím nepodařilo získat.

Zadeha už v sobotu policie obvinila, že se měl podílet na ovlivňování svědka. Z tiskové zprávy policie navíc vyplývá, že se Zadehem bylo obviněno ještě dalších pět lidí, ačkoliv mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej přímou souvislost nepotvrdil. Zadeh je obžalovaný z daňových úniků, hlavní líčení se koná u brněnského krajského soudu. Je souzený na svobodě díky vysoké kauci, kterou složil na začátku roku.

Případu se podle advokátky Kojzarové věnuje brněnská pobočka Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, konkrétně státní zástupce Michal Galát. ČTK Galát v sobotu řekl, že se k případu vyjadřovat nebude a odkázal na tiskovou zprávu zastupitelství.

Policie Zadeha znovu zadržela v pátek v Praze, po celý den u něj detektivové z hradecké expozitury NCOZ prováděli domovní prohlídku. Ve večerních hodinách ho policisté poté převezli do Brna k výslechu.

"Pan Zadeh byl formálně obviněn, byť je obvinění nesmyslné. V podstatě jde o reakci na trestní oznámení, která podal," řekl k tomu Zadehův mediální konzultant Jan Jetmar. Doplnil, že Zadeh je obviněný z podílení se na ovlivňování svědka, o kterém sám od roku 2014 tvrdí, že je nevěrohodný a měl být obviněný v jeho procesu.