Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza Dědic znovu otevřena, žalobce obvinil dalších 23 lidí

Krajský soud v Ostravě
Krajský soud v Ostravě
Foto: Michal Král, EuroZprávy.cz

Ostrava - Pravděpodobně v souvislosti s kauzou ostravského lobbisty Martina Dědice bylo obviněno dalších 23 lidí. Státní zástupce Vít Koupil dnes řekl ČTK, že obvinění jsou podezřelí ze zkrácení daně ve formě organizované zločinecké skupiny. Způsobená škoda činí 360 milionů korun. Samotný Dědic, jehož případ dnes začal projednávat ostravský krajský soud, mezi nově obviněnými není.

"V dané věci došlo k obvinění 23 osob. Řada z nich je v současné době v režimu zadržení. Škoda přesahuje 360 milionů korun," řekl Koupil. Blíže případ s ohledem na vyšetřování nechtěl komentovat. Dodal jen, že lidé byli obvinění ze zkrácení daně, poplatku a jiné podobné platby, účasti na zločinecké skupiny. "Jedna osoba je obviněna z legalizace výnosů z trestné činnosti," doplnil.

V souvislosti s kauzou Dědic policie už jednou několik lidí za daňové trestné činy obvinila. Bylo to v září 2015. Dva lidé a jedna firma byli obviněni nově, dalším dvěma osobám a jedné firmě státní zástupce stávající obvinění rozšířil. Jednalo se především o reklamní agenturu, její majitele. Podle kriminalistů pomáhali dalším společnostem nezákonně snižovat daňový základ.

Nejvyšší státní zastupitelství ale nakonec tento krok na základě podané stížnosti zrušilo. Státní zástupce tehdy dospěl k závěru, že usnesení o zahájení trestního stíhání je nezákonné a předčasné, současná důkazní situace neumožňuje zahájení trestního stíhání. Zda se jedná o pokračování vyšetřování této větve, Koupil dnes potvrdit nechtěl.

V korupční aféře, kterou dnes soud začal řešit, je obžalováno osm lidí a čtyři firmy. Souvisí to s veřejnými zakázkami ostravského dopravního podniku a městské nemocnice. Dědic podle obžaloby zakázky ovlivňoval - s ním spojená společnost zajišťovala firmám vítězství v tendrech a dostávala za to úplatky. Podle policie to firma kryla poradenskou činností, získala 30 milionů korun.

Dědicovi hrozí až 12 let vězení, ostatním obžalovaným tresty v rozmezí dva roky až osm let. Podle dostupných informací měl Dědic zřejmě úzkou vazbu nejen na ředitele městských společností, ale i na regionální politiky, například bývalého hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD).

Témata:  Martin Dědic Ostrava soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy