Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lobbista Dědic u soudu: Žalobce je zaujatý, důkazy jsou zmanipulované

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ostrava - Lobbista Martin Dědic dnes před soudem odmítl tvrzení obžaloby, že manipuloval s některými ostravskými veřejnými zakázkami a za úplatky pomáhal firmám k jejich získání.

Obžalobu označil za pouhé představy státního zástupce. Trestní řízení také považuje za zmanipulované a nezákonné. Podle obžaloby ale na úplatcích získala jeho firma okolo 30 milionů korun. Celkem dnes před soud předstoupilo osm lidí a čtyři firmy.

Dědicovi hrozí až 12 let vězení, ostatním obžalovaným tresty v rozmezí dva roky až osm let. Podle obžaloby měl Dědic velmi úzkou vazbu nejen na ředitele městských společností Dopravní podnik Ostrava a Městská nemocnice Ostrava-Fifejdy, ale i na regionální politiky, například bývalého hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD), či dnes už také bývalé náměstky ostravského primátora Simonu Piperkovou či Lumíra Palyzu (oba ČSSD).

Díky těmto vazbám měl podle obžaloby informace o veřejných zakázkách dopravního podniku a nemocnice. Zadávací kritéria údajně ovlivňoval tak, aby vyhovovala jím vybrané firmě. Za takové zprostředkování zakázky pak inkasoval provizi. Celkem takto podle státního zástupce vydělal okolo 30 milionů korun. Zda ze získaných úplatků dál ještě někoho z úředníků či zaměstnanců městských společností vyplácel, se v obžalobě neuvádí.

"Naprosto se distancuji od obvinění uvedených v obžalobě," řekl Dědic dnes před soudem. Tvrdí, že nikdy nezneužíval své vztahy s pracovníky magistrátu, aby ovlivňoval veřejné zakázky a o fungování městských firem se vůbec nezajímal. Naopak se dnes snažil zpochybnit práci policie i státního zastupitelství. Žalobce Vít Koupil je podle něj zaujatý a během vyšetřování prý někdo v Dědicův neprospěch manipuloval s důkazy. "Vše je pouhá představa státního zástupce," řekl nakonec Dědic.

Témata:  Martin Dědic Ostrava soudy

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy