Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimové, vstup zakázán. Na českých podnicích se objevují provokativní nálepky

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Praha - Řada Čechů se dlouhodobě vyhrazuje proti islámské víře a muslimům, stejně jako proti migrantům. Někteří své názory šíří na internetu, jiní vyráží na demonstrace. Najdou se ale i tací, kteří muslimům přímo zakáží vstup do svého podniku.

Server Lidových novin upozornil na české bistro, kde lze nalézt na vchodových dveřích nálepku s přeškrtnutou zahalenou muslimkou. Majitel pražského podniku prý chce tímto způsobem dát najevo svůj postoj k integrování cizí kultury do naší společnosti.

"Muslimská populace je, v naší společnosti a s našimi tradicemi, naprosto nemyslitelná a neintegrovatelná. Prostě to nejde. Jejich víra je ze své podstaty žene vést celý život svatou válku s nevěřícími, což je v osnovách učiva sedmé třídy základní školy," řekl majitel bistra serveru.

Samotný obrázek ale považuje za recesi a vtip. Odkazuje se tak na českou tradici, schopnost udělat si legraci ze špatných věcí. Znak sám přirovnává k jakémukoli jinému, například k zákazům, které omezují ve veřejných prostorách kouření či zbraně.

Ne všem se ale tento počin zamlouvá. "Počínání těchto exhibicionistů ve vztahu k náboženství je nejen trapné, ale i nechutné. V každém případě je to na místě přístupném veřejnosti a je jedno, zda na autě, které jezdí po ulici, či na dveřích bistra. Kdyby si tím ‚vyzdobil' byt, je to jiná věc," řekl serveru advokát Jaroslav Ortman.

Majitel bistra nepopírá, že jeho jednání je na hraně. Podle serveru Lidovky.cz se dokonce autoři nálepky baví nad tím, zda budou příslušné orgány takové činy stíhat či nikoliv. Advokát však podotýká, že se v tomto případě nejedná o přečin podněcování k nenávisti vůči skupině osob.

Témata:  muslimové restaurace

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy