Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České poslankyně se nevzdávají: Opět chtějí změny v umisťování dětí v ústavní výchově

Helena Válková /ANO/, ministryně spravedlnosti
Helena Válková /ANO/, ministryně spravedlnosti
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Sněmovna letos v říjnu zamítla zákon, aby se ze soudů na diagnostické ústavy vrátilo rozhodování, do jakého konkrétního školského zařízení budou umisťovány děti s nařízenou ústavní výchovou. Skupina poslankyň se ale nevzádá a návrh předkládá znovu.

Političky argumentují tím, že je v některých případech nutná odborná diagnostika dítěte a následné umístění do zařízení, které bude jeho potřebám odpovídat. Zařízení se navíc různě specializují.

"Soudy však specializaci v rámci jedné kategorie - dětský domov, dětský domov se školou, výchovný ústav - nejsou s to vnímat," uvedlo sedm poslankyň z ANO, KDU-ČSL, KSČM, TOP 09 a Úsvitu v čele s exministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO).

Dalším důvodem pro návrat k dřívější praxi je pomalé rozhodování soudů. Nejméně 67 dětí, které předloni v červnu dokončily základní školu v dětských domovech se školou, nemohlo v září nastoupit na střední školu, protože soudy nestihly rozhodnout včas o jejich přemístění do výchovného ústavu, kde měly pokračovat ve vzdělávání.

Témata:  dětské domovy zákony Helena Válková

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy