Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Valachová chce zavést islám do českých škol? Ministryně se naštvala a poslala jasný vzkaz

Kateřina Valachová, ministryně školství
Kateřina Valachová, ministryně školství
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Především na sociálních sítích, ale i v některých médiích, se v posledních dnech šíří zpráva, že ministerstvo školství i ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) osobně chce prosadit „zavádění islámu“ do českého školství. Je to lež, vyvrací tyto fámy sama šéfka úřadu.

„V posledních dnech se znovu objevil pokus namluvit české veřejnosti, že MŠMT podporuje, či dokonce přikazuje ‚zavádění islámu' do našeho školství. Je to samozřejmě podlá lež," zuří Valachová. V oficiální prohlášení připomíná, že Česká republika je země s křesťansko-židovskou kulturní tradicí. „Pokud tedy lze hovořit o přítomnosti náboženských prvků v našem školství, jde o prvky související s českou historií," vysvětluje.

Informaci o tom, že ona sama nebo její rezort plánují zavést do českých škol islám, označuje za „absurdní nesmysl, který si onen zoufalec vycucal z prstu". „Můj úřad a ani já v žádném případě nepodporujeme průnik žádného náboženství do školních osnov, do výuky, do školního systému. Naprosto mne nenapadá, na základě jakého kroku by to vůbec někdo mohl tvrdit. Pokračujeme ve směřování, které vychází do značné míry z masarykovských tradic, tedy v tradici sekulárního školství," vysvětluje dál na svém blogu na serveru iDnes.cz.

Náboženství podle ní do škol vůbec nepatří – alespoň ne v tom smyslu slova, že by mělo být součástí systému. „Samozřejmě jsou u nás církevní školy, které jsou součástí celé struktury, ale v tomto směru mají zvláštní postavení, které je jasně dané, kdokoliv, kdo dítě do takové školy umístí, je s touto skutečností plně obeznámen a svým rozhodnutím s ní souhlasí. Nicméně české školství je sekulární (bez náboženství) a tak to také bude. Přinejmenším dokud budu ve svém úřadu," vzkazuje důrazně Čechům Valachová.

Tvrdě také udeřila na ty, kteří proti islámu bojují. „Jestli si někdo z „protiislámských aktivistů", kteří nám tady rostou jako houby po dešti, myslí, že největší ránu islámu dáme, když zakážeme školám vyslovovat slovo islám, pak je to hlupák a chová se jako cenzor. V našich školách nikdo nikomu nevtlouká do hlavy náboženství, nikdo nevnucuje občanský postoj nebo dokonce politický názor. Dokonce je to zakázáno," připomíná.

Co se výuky o islámu týká, škola podle ní samozřejmě musí poskytovat žákům a studentům v rámci dějepisu, občanské výchovy a dalších předmětů informace o jeho existenci, dějinách a vývoji, ale to stejné platí o budhismu či například hinduismu.

I proto se její úřad rozhodl bránit oficiální cestou. „Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky se v této věci obrátí na Policii ČR, protože to je za prvé hanebný výmysl, za druhé pomluva a za třetí pokus destabilizovat českou společnost, znepokojit obyvatele této země pomocí zcela lživého tvrzení a očerňovat naše školy. Vím samozřejmě, že podobných „hoaxů" či tzv. zaručených zpráv, vznikají desítky a že pohnat jednoho autora k odpovědnosti to nezastaví. Ale na straně druhé – když se budeme stále tvářit, že tento a podobní lháři neexistují, může se snadno stát, že naprosto ovládnou veřejný prostor," dodává Valachová.

Témata:  Kateřina Valachová Islám školství

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy