Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hanobení prezidenta? Návrh je překonaný a nadbytečný, píše se v podkladech pro vládu

Vláda ČR
Vláda ČR
Foto: Vláda.cz

Praha - Vláda bude ve středu projednávat návrh na navrácení trestného činu veřejného hanobení prezidenta do zákoníku. Kabinet ho podle podkladů označí za překonaný a nadbytečný, jelikož hlava státu má možnost se proti urážkám bránit u soudu. Stejně jako každý jiný občan. Stanovisko vlády je pouze doporučením pro zákonodárce.

"Kdo veřejně hanobí prezidenta republiky, ruší výkon jeho pravomoci a snižuje tak jeho vážnost, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo propadnutím věci," znělo by v novele trestního zákoníku nové ustanovení.

"Díky této novele trestního práva a práva přestupkového by v budoucnosti nemělo docházet k excesům na adresu prezidenta republiky, k jeho hrubým veřejným urážkám," napsali autoři v důvodové zprávě. Jsou přesvědčeni o preventivním účinku navrhovaného trestného činu a přestupku a tvrdí také, že postihy by nebyly nijak "drakonické", ale měly by spíše "výchovný charakter".

Předloha poslanců v čele se Zdeňkem Ondráčkem (KSČM), která už vyvolala na politické scéně mnoho odmítavých reakcí, podle vládních legislativců nesplňuje podmínky listiny základních práv pro omezení svobody projevu.

Navrhovaná trestněprávní ochrana prezidenta před slovními útoky by navíc podle podkladů pro ministry mohla vést až k omezení volné politické soutěže. A to v případě, že by byl prezident vrcholným představitelem některé politické strany. Zástupci ostatních uskupení by tak byli znevýhodněni, stojí v materiálu.

Témata:  vláda prezident ČR zákony

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy