Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schwarzenberg chválí Rakušany: Jsme jeden národ, jsme jako rodina

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha – Rakousko si po dlouhých peripetiích zvolilo nového prezidenta. Stal se jím kandidát zelených Alexander Van der Bellen, který porazil krajně pravicového kandidáta Norberta Hofera. Co jeho zvolení bude znamenat pro Českou republiku?

Politolog Alexander Tomský významné změny neočekává. „Prezident je v podstatě reprezentativní figura, nemá zásadní vliv na politiku, dostavbě Temelínu snad bránit nebude," uvedl v pořadu Pro a proti Českého rozhlasu Plus.

„Společnými zájmy s Rakouskem chápu jen dobré sousedské vztahy, hospodářské a kulturní. Nevidím spolupráci v integraci," shrnul své postoje Tomský. „Máme hodně společného a měli bychom mít dobré sousedské vztahy. Domnívám se ale, že spolupráce všech národů Evropy má být minimalistická, tedy jen tam, kde jsou společné zájmy. Jinak si státy mají konkurovat a nepokoušet se o integraci. V tom je utopie Evropské unie," varoval politolog.

S tím ale nesouhlasí někdejší předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Nesmíte zapomenout že Evropská unie byla vždy politický projekt. Byla to politická unie, ne hospodářská. Nebyl to jen projekt společného trhu, to pak tvrdili Angličané, ale není to pravda. Od začátku to byl politický projekt," připomněl.

Exministr zahraničí je přesvědčen, že Rakušané a Češi jsou jeden národ. „Máme stejné vlastnosti, ale dva odlišné jazyky. Ale je to zrcadlovité, protože máme vůči sobě i stejné předsudky. Češi a Rakušané se bohužel rádi nemají. Ale to je jako v každé rodině. Jsme si příliš podobní, protože vlastní chyby vidíme u toho našeho souseda, a ty nám jdou nejvíce na nervy," domnívá se Schwarzenberg.

Rakušané si podle něj myslí, že Češi rozbili mocnářství. „Mocnářství ale spáchalo sebevraždu. Nebylo udržitelné, nebylo schopno reforem, nerozbily ho emancipační snahy jednotlivých národů," popisuje. Uznává však, že česká spolupráce s Rakouskem byla vždy slabá. „Tady jsou staré předsudky na obou stranách. Velice silné, pomalu sice mizí, ale stále existují," dodává čestný předseda TOP 09 s tím, že vztahy mezi zeměmi se kvůli novému prezidentovi nezmění.

Témata:  Karel Schwarzenberg Rakousko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy