Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko kvóty nechce, podporuje princip efektivní solidarity

Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) dnes senátorům řekl, že Česko při řešení uprchlické ktize bude nadále podporovat princip efektivní solidarity, nikoli povinné kvóty, jak žádá Brusel.

Princip efektivní solidarity znamená, že země EU nabízejí ke zvládání migrace prostředky podle svých schopností.

"Nemají být posuzovány jen podle toho, kolik přijmou uprchlíků," řekl senátorům Zaorálek při projednávání české pozice pro čtvrteční a páteční zasedání Evropské rady v Bruselu.

Evropští lídři budou podle Zaorálka také posuzovat spolupráci s třetími státy ohledně migrace. Konkrétně by měli mluvit o dohodách, které by omezily odchod lidí z těchto států. "Jsou v běhu, uzavírají se," poznamenal ministr a jmenoval Etiopii, Senegal, Libyi a Jordánsko. Ke státům, s nimiž EU tyto dohody nemá, ale byly by nejvíce potřebné, Zaorálek zařadil Niger a Mali.

Česko bude podporovat podle něho naplňování této dohody s Tureckem z letošního března. Zaorálek byl v Turecku v uplynulých dnech. "Jednoznačně musím říci, že debata o spolupráci s EU byla velmi racionální, nezaznívaly žádné zvláštní požadavky," řekl.

Tématem summitu by měla být rovněž obrana unie. Podle Zaorálka je nutné posílit schopnosti EU, což je podle něho něco jiného než teritoriální ochrana NATO.

Témata:  Lubomír Zaorálek EU uprchlíci

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 21:53

Hamás kritizuje americkou pomoc Izraeli, prý porušuje právo

Palestinské teroristické hnutí Hamás odsoudilo novou americkou vojenskou pomoc Izraeli, kterou v sobotu schválila Sněmovna reprezentantů. Uvolněné prostředky mají jít zejména na posílení izraelské protivzdušné obrany, která v dubnu čelila také íránskému útoku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy