Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezident musí snést více kritiky: Vláda odmítla návrat paragrafu hanobení

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Vláda na svém dnešním jednání dle očekávání zamítla návrh na návrat paragrafu hanobení prezidenta do trestního zákoníku. Podle kabinetu jde o překonané a nadbytečné opatření. Hlava státu je veřejně činnou osobou, u níž je hranice přípustné kritiky širší než u soukromé osoby.

"Kdo veřejně hanobí prezidenta republiky, ruší výkon jeho pravomoci a snižuje tak jeho vážnost, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo propadnutím věci," znělo by v novele trestního zákoníku podle navrhovatelů nové ustanovení.

Předloha podle vládních legislativců nesplňuje podmínky listiny základních práv pro omezení svobody projevu. Prezident se stejně jako každý jiný může bránit vůči slovním útokům žalobou na ochranu osobnosti nebo trestním oznámením pro pomluvu, uvedli také vládní legislativci.

Návrh původně podepsalo šest desítek poslanců zejména z vládních ČSSD a hnutí ANO a opozičních KSČM a Úsvitu. Část z nich ale později podporu odvolala. Stanovisko vlády je pouze doporučením pro zákonodárce.

V případě této novely trestního zákoníku je možné, že Sněmovna ji do voleb v příštím roce vůbec neprojedná.

Témata:  vláda prezident ČR zákony

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy