Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Postoj Česka k brexitu se shoduje s EU, tvrdí Sobotka

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda strany
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda strany
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Česko a Evropská komise jsou ve shodě ohledně priorit jednání o brexitu, řekl dnes premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Předseda vlády to uvedl po schůzce s hlavním vyjednávačem Evropské komise pro jednání s Británií Michelem Barnierem. Nejdůležitější je podle Sobotky zachování všech čtyř základních svobod EU, včetně volného pohybu pracovních sil.

"Naštěstí jsme ve shodě, pokud Velká Británie bude chtít přístup na společný trh, musí být schopná garantovat čtyři základní svobody včetně volného pohybu pracovních sil, to je klíčová priorita ČR," řekl Sobotka.

Český premiér očekává, že tato podmínka bude součástí politického zadání pro jednání o brexitu - tedy odchodu Velké Británie z EU, který britští občané schválili koncem června v referendu. Toto zadání bude Evropská rada schvalovat příští rok na jaře.

"Mandát je schvalován jednomyslně, takže máme velkou šanci si uhlídat co bude jeho součástí," podotkl Sobotka.

Témata:  Brexit Bohuslav Sobotka

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy