Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Marksová brání novelu zákoníku: Práce z domova se jen zpřesňuje

Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Novela zákoníku práce jen zpřesňuje úpravu práce z domova, hájila dnes před novináři předlohu ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Za nesmysl označila například tvrzení, která se v souvislosti s normou objevila zejména na sociálních sítích, že inspekce práce snad bude moci v bytech kontrolovat třeba kluzkou podlahu nebo ostré nože. Inspektoři jen tak k někomu domů jít nemůžou, podotkla ministryně.

"Objevila se řada nepřesných a zavádějících informací. Navrhovaná úprava jenom zpřesňuje to, co už je v zákoníku práce obsaženo," zdůraznila Marksová. Novela podle ní dává návod k tomu, jak se s povinnostmi, které už existují, lépe vyrovnat.

Nad předlohou se v uplynulých dnech pozastavili Piráti a někteří opoziční poslanci, třeba v souvislosti s povinností zaměstnavatele zajistit bezpečnost práce z domova. Marksová podotkla, že předloha to nijak nemění. "Už nyní je zaměstnavatel povinen zajistit bezpečné prostředí pro zaměstnance, ať vykonává práci kdekoli," zdůraznila.

Ze slov Marksové vyplynulo, že norma by měla v jistém ohledu více chránit zaměstnavatele. Zakotvuje možnost písemné dohody o práci z domova, která by vymezila i pracovní dobu.

Témata:  Michaela Marksová-Tominová práce zaměstnání

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy