Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát může bránit nástupu extremismu, tvrdí Štěch

Milan Štěch, předseda Senátu ČR
Milan Štěch, předseda Senátu ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Role Senátu jako pojistky demokracie je podle jeho předsedy Milana Štěcha (ČSSD) klíčová mimo jiné v tom, že by v neklidných dobách bránil případnému uchopení moci v zemi extremistickou stranou.

Štěch to dnes uvedl na slavnostní shromáždění k výročí ustavující schůze Senátu, která se uskutečnila před 20 lety.

Postupné obměňování Senátu každé dva roky je podle Štěcha na rozdíl od celkové jednorázové obměny Sněmovny zárukou toho, že v něm nemůže získat navrch žádná politická síla a nebude tak moci prosadit ústavní změny. "Kdyby byl náš Parlament jednokomorový, tak by bylo v té chvíli v podstatě v uvozovkách odpískáno," poznamenal Štěch.

Půdou pro nástup extremismu je podle Štěcha zvýšení nezaměstnanosti, neskončená migrační krize i zvyšující se majetkové rozdíly mezi jednotlivými vrstvami obyvatelstva. Vliv může mít i chování Ruska nebo situace v arabských zemích, podotkl Štěch.

Zárukou je podle něj také udržování politické kultury a slušnosti v Senátu, nikoli však přehnané politické korektnosti, která je vnímána veřejností jako zastírání skutečnosti. Štěchův předchůdce Přemysl Sobotka (ODS) nicméně poznamenal, že i v Senátu se začínají objevovat prvky "politiky s nenávistí". První ze čtyř předsedů horní parlamentní komory Petr Pithart (KDU-ČSL) má ale za to, že v Senátu bylo vždy respektováno právo mít odlišný názor.

Témata:  Milan Štěch Senát Parlamentu České republiky

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy