Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NSS rozhodl: Než chybné údaje v registru vozidel, to radši žádné

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Nejvyšší správní soud (NSS) dnes rozhodl v dlouholetém sporu, který vyvolala žena, jež zjistila, že v registru silničních vozidel pořád figuruje jako vlastník dávno prodaného vozu. Závěr NSS je jednoznačný. Než aby registr obsahoval nesprávný údaj o vlastníkovi auta, ať raději neobsahuje žádný.

"Je samozřejmě pravda, že stav, kdy v registru vlastník vozidla není evidován vůbec, není žádoucí. Stejně tak nicméně není žádoucí, aby byla v registru evidována jako vlastník vozidla osoba, která vlastníkem prokazatelně není," stojí v novém rozsudku.

"V takovém případě se totiž údaj v registru dostává do rozporu nejen se skutečným stavem, což jej činí v podstatě zbytečným, ale také se zákonem o ochraně osobních údajů, a tedy s právy třetích osob. Z toho důvodu je nutné upřednostnit stav, kdy v registru není vlastník evidován vůbec," uzavřel NSS.

Chybu v registru zjistila žena v roce 2009. Požádala o provedení změny. Úředníci v Praze jí nevyhověli, a to ani poté, co získala a předložila pravomocný rozsudek Okresního soudu v Kladně, podle kterého už od roku 2003 není provozovatelem ani vlastníkem vozidla. Úřad totiž nepovažoval za možné, aby v registru zůstalo vozidlo bez vlastníka.

Poté se žena obrátila na Úřad pro ochranu osobních údajů. Ten magistrátu uložil pokutu 15.000 korun. Žalobu magistrátu pak zamítl Městský soud v Praze, nyní Praha neuspěla ani s kasační stížností k NSS.

Témata:  Nejvyšší správní soud (NSS) registr silničních vozidel

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 18:32

Ukrajinci zavraždění v Německu byli vojáci, prozradil Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy